duminică, 26 decembrie 2010

Bucureştiul Vechi

Dâmboviţa, piscina Lido, palatul Şuţu azi clădirea guvernului











Calea Victoriei din Bucureşti
Dupa ce la 8 octombrie 1878, armata româna îsi face intrarea triumfală în Capitală, în urma victoriei din Războiul de Independenţă, Podul Mogoşoaiei primeşte numele de Calea Victoriei, nume păstrat pâna în prezent.
Palatul Sturdza
Palatul Sturdza a fost o clădire situată în Piaţa Victoriei, pe locul în care mai târziu a fost construit Palatul Victoria, numiti iniţial Palatul Consiliului de Miniştri.
Calea Victoriei a mai insemnat resedinta regilor Romaniei, astazi Muzeul National de Arta alaturi de institutii publice de prim rang, ridicate dupa 1860 precum Fundatia Culturala Regele Carol I (astazi Biblioteca Centrala Universitara) si Ateneul Roman. A fost insa un vechi drum comercial in evul mediu. Potrivit legendei, la capatul sudic al drumului isi avea resedinta familia boierului Mogos, care se folosea de acest drum pentru a ajunge la intinsul sau domeniu din afara orasului, care-i poarta numele si astazi: Mogosoaia.

Vom incerca sa reconstituim povestea caselor, locurilor si a oamenilor care le-au animat odinioara. Adrian Majuru este cercetator la Muzeul Municipiului Bucuresti si coordoneaza Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Este autorul mai multor carti despre Bucuresti, precum “Bucurestiul mahalalelor sau periferia ca mod de existenta”; “Povestea unei geografii umane”. In prezent, coordoneaza seriile “Antropologia urbana” si “Periferii nocturne”.

Intalnirea are loc la Palatul Postelor (Muzeul National de Istoriei
http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2009/07/calea-victoriei-2-palatul-cantacuzino.html
http://zdaf.ro/bucuresti_-calea-victoriei.html#
http://www.google.ro/images?q=poze+vechi+calea+victoriei&btnG=C%C4%83uta%C5%A3i&hl=ro&source=hp&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&oi=image_result_group&sa=X

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu